2008. szeptember 19., péntek

Norvég munkavállalásról, kicsiben

Elerkezett az ido, hogy errol is irjak, mert naponta minimum 2 e-mailt talalok a postamba, hogy osszam meg a nagy titkot. Elorebocsajtom, nincs itt semmi nagy titok, egy ido utan teljesen at is lehet latni, illetve meg lehet ismerni a miertek mozgatorugojat.
Eloszor is, Norvegia nem EU. Tehat munkavallalasi papirok kellenk. Vagyis egy papir, ami bizonyitja, hogy az embernek allasa van Norvegiaban. De, ez sem mindegy milyen. Itt ugyanis a munkavegzes fel vagy egesz (50% vagy 100%) idoben tortenik. Vagyis, ha csak fel allast sikerul talalnod es ezt vezetik ra a papirjaidra tuti, hogy elutasitanak, ugyanis el kell ernie a fizetesnek a minimabert, amit ugye fel allasban eleve lehetetlen. Az alap oraber 137 korona, 8 oraban. (Az mar mas kerdes, hogy altalaban nem 8 orat dolgoznak hanem csak 7-et.)
Egyszerubb persze, ha mindezt Magyarorszagrol el tudod intezni, de ez csak akkor lehetseges, ha olyan hianyszakmaval rendelkezel, mint: mernok (barmilyen), orvos (barmilyen), apolono... stb. Vagyis joforman azok, amik otthon is hianynak szamit. Ja, es ezekhez perfekt angol kell, mert akkor elnezik, hogy norvegul egy szot sem tudsz. Amennyiben ezekkel nem rendelkezel, akkor jon a kovetkezo opcio.
Kijon az ember es munkat keres, es csak kilincsel, kilincsel, terdig lejarja a labat, aztan egyszer csak lesz. Marmint munka. Eloszor a rendorseg altal adott munkavallalasi papirokat kell kitolteni, amivel gyakorlatilag a munkaltato kezesseget vallal erted. A papirokat egy fenykeppel a rendorsegenk leadva, 1-2 hetet varva, egyszer csak lesz szemelyi szama. Ami zsenialis, mert igy mar csak a lakcimet kell bejelenteni illetve adokartyat kell igenyelni.
A lakcim bejelentes egy kulon problema, mivel valoszinuleg senki sem tud elso blikkre egy sajat keglit berelni. Kezdetben megteszi egy szoba, hostel vagy hytte, kinek mit sikerul szereznie. Ezeket is be lehet jelenteni, hiszen ha van jobb, akkor ezt csak atirjak. Az adokartya a munkvallalashoz ugye alap. Ahogyan otthon is. Az mar csak a hab a tortan, hogy itt frankon mukodik az uvegzseb koncepcio. Ahogyan mar norvegmintas ki is fejtette, eleg egy link ahova, ha beirod a nevet, akire kivancsi vagy, es maris eled tarul az eves bevetele, ebbol mennyit adozott es ilyenek. Vagyis konkretan latod az angyagi helyzetet. Mert itt minden igy mukodik, nincsenek titkok, nincsenek elkendozesek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése