2008. szeptember 30., kedd

Bizonytalan én

Mar lassan kezdem megszokni, hogy menetrendszeruen kiborulok, ha valami jo tortenik velem. Ugy latszik forditva vagyok bekotve. Vagy szimplan parazok es mindent tulkompenzalok.
Persze az is van, hogy a jo mellett folyamatosan rosszak is tortennek, egyszeruen keptelen vagyok az otthoni dolgokat is kezben tartani, meg az itt kinti dolgokat is managelni. Tudom, sokat akar a szarka...

2008. szeptember 29., hétfő

Az én szobám

Van lakasom, holnap koltozom. Igaz, hogy csak egy szoba, erosen kollegiumi a hangulat, retros filing, anyosnyelv a folyoson. De az en szobam, van bent agy es szekreny. Erted? Szekreny. 2 honapja borondbol elek, nekem a szekreny, mennyorszag. Biciklim is van, mert meg a kocsinak papirokat kell intezni. Holnap koltozom.

2008. szeptember 27., szombat

Norvégia

Olyankor dobbenek meg, hogy voltakeppen hol is vagyok, mikor akaratlanul is ilyen mondat csuszik ki a szamon:
- Lillehammer felol egeszen be van borulva.
Erted, nem Pest vagy Gyor felol... Dobbenet...

2008. szeptember 26., péntek

Ősz

Gjøvikben ösz van. Mindenhol tarka falevelek, pirosak, barnak, sargak, megannyi szines folt. Kozben nyilnak a viragok es erik a meggy. Mar nem tudom nyomon kovetni a napok alakulalasat, de ezek szerint az evszakoket sem.¨
Ja, es direkt Nasha kedveert: arcureggyuszim van, nagyon faj a fejem, szetesik az orrom es levegot sem kapok. Jah, es nem megyek orvoshoz juszt sem. Most tessek engem sajnalni.

2008. szeptember 25., csütörtök

Megasztár

Tudom, hogy ti otthon a Megasztar 4-et nyomjatok, kepben vagyok am. Nekunk is van ilyen, igaz, hogy sved, de az egykutya. Szoval a sved Idol, se semmi, lehet nagyokat kacagni, meg persze meglepodni, hogy egy ilyen kicsi lanybol hogyan jon ki ilyen hang.
Aztan persze itt van az en nagy kedvencem, a kis cukorborso Lars Eriksson, aki most a vigaszagon nyomul.











Update: Sikerult neki, bejutott! Bar nem csodalom, mert mar egesz rajongoi klubja van. Jol nyomja!

2008. szeptember 23., kedd

I back again

Sajnos nem vagyok meg most sem olyan helyzetben, hogy naponta, vagy akar 2 naponta blogoljak. A dolgok kicsit furan alakulnak itt eszakon, a lenyeg nagyjabol annyi, hogy elkoltoztem, majd vissza. Dolgozni is fogok egyszer csak. Meg vettem egy kocsit. Ami eleg fura, leven, hogy nincs sok penzem. Szoval, ha minden kotel szakad, akar haza is kocsikazhatok. Vicces.
Aztan az is van, hogy egy tobb felvonasos tragikomedia, ami itt folyik, de mar csak rohogok es hummogok, jo norveg szokas szerint. Jah, es norvegul is tanulok. Tudok mar olyanokat, hogy: "Jeg fostår" illetve "Jeg fostår ikke", ami nagyon hasznos, mert legalabb el tudom mondani, hogy ertem vagy nem, amit mondanak. A fura az, hogy leginkabb ertem, csak valaszolni nem tudok, mert a szokincsem nem tul ekes.
Szoval most ezek mennek, meg a baranyfelhok. Jah, es meg azt is el kell mondanom, hogy piszkosul meg vagyok fazva, nincs hangom es nem kapok levegot. De, hogy irigykedjetek, itt az ido csudaszep, hetagra sut a nap, csudaklasz, komolyan.

2008. szeptember 19., péntek

Norvég munkavállalásról, kicsiben

Elerkezett az ido, hogy errol is irjak, mert naponta minimum 2 e-mailt talalok a postamba, hogy osszam meg a nagy titkot. Elorebocsajtom, nincs itt semmi nagy titok, egy ido utan teljesen at is lehet latni, illetve meg lehet ismerni a miertek mozgatorugojat.
Eloszor is, Norvegia nem EU. Tehat munkavallalasi papirok kellenk. Vagyis egy papir, ami bizonyitja, hogy az embernek allasa van Norvegiaban. De, ez sem mindegy milyen. Itt ugyanis a munkavegzes fel vagy egesz (50% vagy 100%) idoben tortenik. Vagyis, ha csak fel allast sikerul talalnod es ezt vezetik ra a papirjaidra tuti, hogy elutasitanak, ugyanis el kell ernie a fizetesnek a minimabert, amit ugye fel allasban eleve lehetetlen. Az alap oraber 137 korona, 8 oraban. (Az mar mas kerdes, hogy altalaban nem 8 orat dolgoznak hanem csak 7-et.)
Egyszerubb persze, ha mindezt Magyarorszagrol el tudod intezni, de ez csak akkor lehetseges, ha olyan hianyszakmaval rendelkezel, mint: mernok (barmilyen), orvos (barmilyen), apolono... stb. Vagyis joforman azok, amik otthon is hianynak szamit. Ja, es ezekhez perfekt angol kell, mert akkor elnezik, hogy norvegul egy szot sem tudsz. Amennyiben ezekkel nem rendelkezel, akkor jon a kovetkezo opcio.
Kijon az ember es munkat keres, es csak kilincsel, kilincsel, terdig lejarja a labat, aztan egyszer csak lesz. Marmint munka. Eloszor a rendorseg altal adott munkavallalasi papirokat kell kitolteni, amivel gyakorlatilag a munkaltato kezesseget vallal erted. A papirokat egy fenykeppel a rendorsegenk leadva, 1-2 hetet varva, egyszer csak lesz szemelyi szama. Ami zsenialis, mert igy mar csak a lakcimet kell bejelenteni illetve adokartyat kell igenyelni.
A lakcim bejelentes egy kulon problema, mivel valoszinuleg senki sem tud elso blikkre egy sajat keglit berelni. Kezdetben megteszi egy szoba, hostel vagy hytte, kinek mit sikerul szereznie. Ezeket is be lehet jelenteni, hiszen ha van jobb, akkor ezt csak atirjak. Az adokartya a munkvallalashoz ugye alap. Ahogyan otthon is. Az mar csak a hab a tortan, hogy itt frankon mukodik az uvegzseb koncepcio. Ahogyan mar norvegmintas ki is fejtette, eleg egy link ahova, ha beirod a nevet, akire kivancsi vagy, es maris eled tarul az eves bevetele, ebbol mennyit adozott es ilyenek. Vagyis konkretan latod az angyagi helyzetet. Mert itt minden igy mukodik, nincsenek titkok, nincsenek elkendozesek.

2008. szeptember 11., csütörtök

Beletapostam a lelkedbe?

Amint eszrevettetek (vagy nem) egy poszt torolve lett, mert sertette a freebog szabalyzatat. Ami igaz, es ezt tudomasul is veszem, mert tok igazuk van, kerek perec benne van a szabalyzatban. Meg akkor is igy van, ha a dolog valosagtartalma igaz. Meg akkor is igy van, ha Magyarorszagon szolaszabadsag van. Meg akkor is igaz, ha tortenetesen a sajat blogodban, a sajat eletedrol, a sajat fajdalmaidrol irsz.
Szoval kedves Ildiko ezek utan is jol alszol?